Verantwoorde moelleux au chocolat
Oftewel koolhydraatarme lavacakejes! Dit chocolade cakeje met vloeibare kern is mijn favoriete toetje als ik voor gasten kook. Je kan het namelijk overdag klaarmaken omdat het deeg toch even in de koelkast moet opstijven. Vlak voor het serveren hoef je de koolhydraatarme moelleux au chocolat alleen nog even 10 minuutjes afbakken. Dat maakt het een ideaal warm dessert wat je in een handomdraai op tafel zet met maximale quality time voor je gasten.
En omdat dit echt een toetje is wat bij iedereen altijd een hoop “oe’s en aa’s” oplevert, heb ik een koolhydraatarme moelleux au chocolat gecreëerd. Zodat je er elke dag van kan genieten, en niet moet zitten wachten tot je weer met gasten kan tafelen.
Wat deze moelleux au chocolat bovendien ideaal maakt, is dat dit recept altijd lukt. De crux zit hem erin dat je de ingrediënten exact moet afwegen. Geen grammetje meer of minder dus. En aangezien de baktijd ietwat kan variëren, kan je de cakejes beter wat eerder uit de oven halen als je echt voor een vloeibaar binnenste gaat.
Serveer ze met een bolletje ijs of framboosjes! Of strooi er wat suikervrije poedersuiker over!
Je hebt wel een paar benodigdheden voor dit receptje:
- 4 metalen serveerringen
- een spuitzak
- een vel bakpapier
Bereidingstijd
20 minuten bereiden + 10 minuten bakken + 4,5 uur tot een nachtje koelkast
Voedingswaarde
Per moelleux: 462 kcal, 4,9 gr koolhydraten (waarvan 1,5 gr suiker), 44 gr vet, 20 gr eiwitten.
Ingredienten voor 4 personen
- 100 gram suikervrije pure chocolade *
- 110 gram boter
- 2 eieren
- 2 eierdooiers
- 15 gram natuurlijke zoetstof Steviala Ery Pure
- 40 gram Live Puri chocolade eiwitpoeder licht gezoet
- 25 gram fijngemalen amandelmeel
- snufje zout
Bereiding
- Smelt de chocolade en boter in een pannetje of in de magnetron totdat ze net gesmolten zijn. Laat ze niet warm worden.
- Klop de eieren, eierdooiers en de zoetstof met een garde of mixer op lage stand.
- Voeg de bloem en het Live Puri chocolade eiwitpoeder toe aan het eiermengsel en klop tot een glad beslag.
- Schenk het chocolade mengsel bij het eiermengsel en klop door elkaar met het snufje zout.
- Lepel het beslag in een spuitzak en laat enkele uren in de koelkast opstijven.
Bakken
- Verwarm de oven voor op 210 graden (zonder de bakplaat).
- Bedek de bakplaat met bakpapier. Vet de ringen in met vetstof en strooi wat meel over de ingevette ringen zodat de moelleux makkelijk uit de vorm te verwijderen is na het bakken. Leg de ingevette ringen op de bakplaat.
- Vul de ringen voor 2/3 met het deeg uit de spuitzak.
- Bak de moelleux gedurende 8 tot 10 minuten. Heb je ze liefst erg vloeibaar, haal ze dan liever na 8 minuten uit de oven.
- Plaats de ring voorzichtig in het midden van een bord en schuif de ring van het cakeje. Als hij niet makkelijk loskomt, kan je even langs de rand snijden met een scherp mesje.
- Serveer gelijk met eventueel wat poedersuiker, rood fruit of een bolletje ijs. Of allemaal 🙂
- Eet smakelijk!
* Voor deze koolhydraatarme versie gebruik je suikervrije chocolade. Je kan ook bijv kookchocolade van Verkade gebruiken. Deze heeft 74% cacao gehalte en aanzienlijk minder koolhydraten dan een gewone reep chocolade.
Fan van chocoladetaartjes? Probeer dan ook eens deze gezonde chocolade cakjes of deze chai chocolade marmercake.