Bananenmuffins met noten en crumble
Bananenbrood, bananenijs, bananenkoekjes… Met overrijpe bananen kun je alle kanten op. Deze keer nemen we de afslag bananenmuffins. En niet zomaar bananenmuffins, maar banaan-notenmuffins met crumble. En ze zijn nog voedzaam ook!
Wie zich weleens waagt aan het maken van een voedzaam baksel, is het vast opgevallen dat overrijpe bananen vaak als vervanging van boter en suiker worden gebruikt. Dat is in deze bananenmuffins met noten en crumble niet anders. Wat wél anders is, is dat deze muffins niet die typische ‘gezonde’ smaak hebben. Sterker: ons testpanel vermoedde dat we deze banaan-notenmuffins met crumble bij een koffiebar of banketbakker hadden gehaald. Het geheim van deze bananenmuffins met noten en crumble? De combinatie van overrijpe bananen (hoe rijper, hoe beter), ongezoete appelmoes en een klein beetje gezond vet. Maar uiteraard ook ons naturel eiwitpoeder, dat speciaal ontwikkeld is om mee te bakken en je (deels) kunt gebruiken ter vervanging van bloem. Geen sprake dus van kurkdroge, maar van luchtige eiwitrijke muffins waar je het hele gezin (inclusief jezelf) blij mee maakt. Aan de bak!
Zijn cupcakes meer jouw ding? Dan raden we de koolhydraatarme hazelnoot Bueno cupcakes van harte aan!
Bereidingstijd
15 minuten voorbereiding + 25 minuten baktijd
Voedingswaarde
Per muffin: 142 kcal, 18 gr koolhydraten (waarvan 2 gr suiker), 5 gr vet, 6 gr eiwit.
Ingrediënten
- 80 gram havermeel
- 30 gram volkoren tarwemeel
- 45 gram Live Puri Naturel eiwitpoeder
- 10 gram custardpoeder
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel baking soda
- snufje zout
- 2 theelepels kaneel
- 300 gram overrijpe bananen
- 80 gram ongezoete appelmoes
- 1 ei
- 10 gram avocado-olie of zonnebloemolie
- 60 gram honing(vervanger)
- 1 theelepel amandelextract
- 20 gram smeerbare boter
- 30 gram noten naar keuze, in fijne stukjes gehakt
- 15 gram volkoren tarwemeel
- 35 gram Steviala Ery Bronze (natuurlijke bruine suiker vervanger)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220 graden (200 hetelucht) en vul een muffintray voor 12 muffins met cupcake papiertjes.
- Neem een grote kom en prak daarin de rijpe bananen. Doe hier de appelmoes, het ei, de olie, de honingvervanger en het amandelextract bij en roer alles krachtig door elkaar. Dit zijn de natte ingrediënten.
- Neem een andere kom en voeg daarin het havermeel, volkoren tarwemeel, eiwitpoeder, custardpoeder, bakpoeder, baking soda, zout en de kaneel samen. Dit zijn de droge ingrediënten.
- Neem nu nog een ander bakje en combineer daarin de ingrediënten voor de crumble: de smeerbare boter, gehakte noten, het meel en de suiker(vervanger).
- Voeg nu de droge ingrediënten toe aan de kom met de natte ingrediënten en roer dit door kort door elkaar. Mix vooral niet te lang, wanneer je een muffinbeslag te lang mixt wordt de structuur erg ‘vast’ in plaats van luchtig.
- Vul de muffinvorm met het beslag en verdeel de crumble over alles muffins. Bak de muffins 5 minuten in de warme oven en verlaag daarna de temperatuur met 20 graden. Bak de muffins vervolgens nog 15 tot 18 minuten.
Dit recept van banaan-notenmuffins met crumble is ontwikkeld door Anouk en is slechts een van haar vele Live Puri recepten. Neem voor meer recepten, producttips en food-inspiratie eens een kijkje op haar Instagram.
Recipe Maaike 2 - Live Puri
Recept ingrediënten:
4.5