Koolhydraatarme Victoria sponge cake met vulling

Koolhydraatarme Victoria Sponge Cake

Onlangs kregen we een mailtje van een klant die graag een recept wilde voor een lekkere koolhydraatarme cake of cupcakes. Kijk! Wij houden wel van een leuke challenge! Dus zetten we onze ‘huisbakster’ Anouk voor deze schone taak. Ze greep de challenge met beide handen aan en het resultaat is fantastisch. Anouk bakte een koolhydraatarme Victoria Sponge Cake!

Een Victoria Sponge Cake is een klassieker uit de Engelse keuken. Het is de perfecte feest cake en ook ideaal als basis om zelf een feestelijke meerlagige cake te bakken om te versieren. Dit recept is het basisrecept voor de cake. Je kan hier natuurlijk cacao aan toevoegen om een chocolade (marmer) cake mee te bakken.

De échte Victoria Sponge Cake wordt gevuld met frambozen- of aardbeienjam en slagroom. Maar leef je vooral uit!

Mocht je nog op zoek zijn naar een andere koolhydraatarme cake, probeer dan eens deze koolhydraatarme cheese cakeroll van Anouk. Een cake die volledig glutenvrij en koolhydraatarm is want er zit geen meel of havermout oid in, enkel Live Puri eiwitpoeder. Ideaal voor wie overgevoelig is of minder koolhydraten wil eten.

Maar eerst het recept van deze koolhydraatarme Victoria Sponge Cake!

Bereidingstijd

20 min bereiden en eventueel decoreren

30 min bakken

Ingrediënten basiscake:

  • 150 gram amandelmeel
  • 18 gram Live Puri Vanille eiwitpoeder licht gezoet
  • 3 gram bakpoeder
  • 2 gram baking soda
  • Snufje zout
  • 60 gram zachte roomboter
  • 2 kleine eitjes (maat S)
  • 1/2 eetlepel vanille extract (of puur vanillepoeder naar smaak)
  • 75 gram Steviala Kristal Sweet
  • 60 ml melk (volle, plantaardig, naar keuze)

Bereiding basis recept 

  1. Verwarm je oven alvast voor op 150 graden. 
  2. Mix in een kom alle droge ingrediënten (dus het amandelmeel tot en met het zout).
  3. Klop, in een andere grote kom, de roomboter luchtig en voeg één voor één de eieren toe. 
  4. Terwijl je blijft kloppen, voeg je de Steviala Kristal Sweet, het vanille extract en de melk toe.
  5. Voeg deze massa aan de kom met de droge ingrediënten toe, en roer tot een smeuïg beslag.
  6. Verdeel het beslag over 2 ingevette springvormen (15cm) en plaats in de oven voor 30 minuten. Of volgens de welbekende methode: ‘als een satéprikker droog blijft wanneer je in de cake prikt. Iedere oven is immers anders.
  7. Je kan het beslag ook in 1 springvorm maken maar dan moet je de cake na het bakken doormidden snijden als je ‘m wil vullen. De baktijd is dan 60 minuten.
  8. Bestrooi met wat poedersuiker of ga lekker aan de slag met vullen en versieren!

Optioneel: Laat de cake afkoelen op een rooster en vul met je favoriete ingrediënten. Een mengsel van kwark en vanille, slagroom en (zelfgemaakte) aardbeienjam, of wat je zelf lekker vindt! Zoek je een koolhydraatarme vulling? Kijk dan eens bij deze cakeroll of deze cheesecake roll voor inspiratie!

Tip: Als je geen amandelmeel wil gebruiken, kan je dit volledig vervangen door eiwitpoeder. De verhouding met Live Puri eiwitpoeder is 1:1. Gebruik dan 150 gram Vanille eiwitpoeder extra ipv het amandelmeel.

Tip 2: Je kan het amandelmeel ook vervangen door kokosmeel. Kokosmeel is veel vochtiger dus kan je niet 1 op 1 vervangen met amandelmeel. De juiste verhouding is 1 deel kokosmeel is 2 delen amandelmeel. In dit recept is 150 gram amandelmeel gebruikt. Van kokosmeel heb je dan 75 gram nodig.

Dit recept is van Anouk. Volg haar op Instagram voor allerlei lekkers en leuke tips!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *