5 feiten en fabels over vitamine D

04 maart 2022 in Blogs
5 feiten en fabels over vitamine d copyright Live Puri

5 feiten en fabels over vitamine D

Let’s talk Vitamine D! Een vitamine die geen introductie nodig heeft, maar tegelijkertijd een vitamine waar veel onwetendheid over bestaat. En dat terwijl vitamine D onmisbaar is voor je gezondheid! Hoog tijd voor een lesje vitamine D dus. Speciaal voor jou heb ik wat 5 feiten en fabels over vitamine D op een rijtje gezet. Hoeveel heb jij er goed?

Feit: Vitamine D versterkt

Voor sterke botten, tanden en spieren, maar ook voor een sterk immuunsysteem en levenslust is het essentieel om je lichaam van voldoende vitamine D te voorzien. Een tekort heeft kwalijke gevolgen en kan leiden tot botontkalking (osteoporose), gebitsaandoeningen, spierzwakte, kwaaltjes en depressie. Kortom: genoeg vitamine D is on-mis-baar voor je algehele gezondheid.

Mythe: Je kunt vitamine D alleen uit de zon halen

Blootstelling van je huid aan de zon is weliswaar een zeer belangrijke bron van vitamine D, het is niet de énige. Vette vissoorten (zoals zalm en haring), eieren en in mindere mate vlees leveren ook een kleine hoeveelheid vitamine D. En dan zijn er natuurlijk ook nog vitamine D’s uit een potje, in talloze soorten, maten, kwaliteiten en hoeveelheden. Een ding is zeker: met het slikken van onze vitamine D3 weet je zeker dat je voldoende van de allerbeste vitamine D binnenkrijgt.

Feit: Vet verbetert de opname van vitamine D

Vitamine D is oplosbaar in vet. Hoe dit precies werkt is een vrij ingewikkeld verhaal. Voor jou is het vooral interessant om te weten dat vitamine D beter wordt opgenomen wanneer je deze stof samen met wat vet inneemt. Live Puri werkt samen met jou aan een lichaam waar je je lekker in voelt, maar dat moet ook vooral niet teveel moeite kosten. Daarom hebben wij onze vitamine D verpakt in capsules met olijfolie. Makkelijker kan niet!

Fabel: Vitamine D tekort komt alleen voor in de winter

Met de bijnaam ‘zonnevitamine’ zou je bijna denken dat je je in de zomer geen zorgen hoeft te maken over een tekort aan vitamine D. Dat ligt helaas wat genuanceerder. Het dragen van bedekkende kleding of rijkelijk smeren met zonnebrandcrème vermindert de aanmaak van vitamine D aanzienlijk. En ben je ook hartje zomer vooral gebonden aan de ochtend- of avondzon, bijvoorbeeld omdat je op kantoor werkt? Dan ligt een vitamine D tekort jaarrond op de loer!

Feit: Vitamine D is eigenlijk geen vitamine

Misschien wel het meest verrassende feitje over vitamine D: deze ‘vitamine’ is feitelijk gezien geen vitamine, maar de voorloper (pro-hormoon) van het hormoon calcitriol. Dit verklaart direct waarom ons lichaam vitamine D zelf kan aanmaken, terwijl ons lichaam níét in staat is om zelf vitamines te produceren.
Nog meer weten? Lees dan ons uitgebreide artikel over vitamine D.

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Nieuwsbrief