Eiwitten tijdens zwangerschap

11 februari 2021 in Lifestyle
Live Puri eiwitten tijdens zwangerschap

Hoe zit het met eiwitten tijdens zwangerschap?

En heb je eigenlijk extra eiwitten nodig tijdens je zwangerschap? Tijdens zwangerschap heb je inderdaad extra eiwitten nodig. Toch wordt dit vaak vergeten. Veel vrouwen associeren zwangerschap wel met foliumzuur en geen rauwmelkse producten eten, maar velen weten niet dat je extra eiwitten nodig hebt.

Waarom heb je extra eiwitten nodig? 

Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam. Je hebt ze nodig om hormonen aan te maken maar ook om lichaamseigen eiwitten aan te maken voor gezond functioneren van je organen en spieren. Tijdens zwangerschap heb je niet alleen bouwstenen nodig voor je eigen lichaam maar ook voor het lichaam van je baby’tje. 

Hoeveel eiwitten tijdens zwangerschap heb je dan nodig? 

Een ‘normaal’ gezond voedingspatroon bevat tussen 0,8 en 1,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Tijdens je zwangerschap kan je dit best verhogen naar 1,4 of 1,5 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht.

Als voorbeeld: weeg je 70 kilo dan heb je normaal 56 tot 84 gram eiwit per dag nodig. Ben je zwanger, dan heb je 100 gram eiwit per dag nodig. 

Hoe zorg je voor voldoende eiwitten in je voeding? 

Eiwitten vind je in veel verschillende vormen en bronnen. In gewone voeding zitten eiwitten in eieren, noten, peulvruchten, vlees, (vette) vis, zuivel, zaden en pitten. 

Zorg ervoor dat je je eiwitinname gedurende de dag spreidt. Dus niet 100 gram eiwit bij je ontbijtje en de rest van de dag niets meer. Een gelijkmatige inname helpt je lichaam het allerbest.

Kom je daar niet aan, dan kan je je voeding makkelijk verrijken met een eiwitpoeder tijdens zwangerschap. Je hoeft zeker niet aan de shakes maar kan voldoende inspiratie halen uit onze eiwitrijke recepten!

Kan je eiwitpoeder gebruiken tijdens je zwangerschap?

Ja, dat kan je veilig gebruiken. Maar let wel altijd op de kwaliteit van het eiwitpoeder en let zeker ook op de toevoegingen. Als je uit je gewone voeding toch niet altijd aan je gewenste hoeveelheid eiwitten komt, kan je best een ongezoet eiwitpoeder toevoegen.

Wat is de beste keuze eiwitpoeder tijdens zwangerschap?

Wij adviseren om tijdens zwangerschap voor de meest pure eiwitten te kiezen dus sowieso zonder enige vorm van zoetstoffen. Deze kan je veilig gebruiken tijdens (en na!) je zwangerschap. De beste bron is ons naturel eiwitpoeder of vanille eiwitpoeder uit verse melk. Dit is volledig ongezoet, puur en heeft de beste voedingswaardes en essentiële aminozuren die zo belangrijk zijn tijdens je zwangerschap. Bovendien verteren ze makkelijkst.

Kies je voor een plantaardige leefstijl? Dan adviseren we ons vegan vanille eiwitpoeder. Als je veganistisch eet, is het extra belangrijk om op kwaliteit van je eiwitten te letten. Wist je dat erwten het meest complete aminozuur profiel bevatten van alle plantaardige eiwitten? Eiwitten uit plantaardige bron bevatten een lager gehalte essentiele aminozuren dan eiwitten uit dierlijke bron. Dit betekent dat je meer eiwitten zal moet eten om aan hetzelfde gehalte te komen.

Al deze eiwitpoeders zijn volledig ongezoet, puur natuur en dus veilig te gebruiken. Ook na je zwangerschap wanneer je lichaam aan het herstellen is van een wereldprestatie, is het belangrijk om er goed voor te blijven zorgen. Hoe weinig tijd ook! Juist dan kan een eiwitpoeder erg handig zijn!

Foto credits: Josje Karstanje van Puur Foto. Ze maakt de mooiste foto’s tijdens je zwangerschap en de liefste newborn plaatjes!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op je eerste bestelling!