Wat is het verschil tussen wei eiwit en caseinaat?

22 augustus 2017 in Lifestyle
Wei eiwit en caseinaat eiwit verschillen Live Puri

Wat is het verschil tussen wei eiwit en caseinaat eiwit? En waar komen ze vandaan?

Er zijn heel veel verschillende soorten eiwitten. Ze komen dan ook voor in veel verschillende soorten voeding. Er zijn plantaardige en dierlijke eiwitbronnen. In dit blog gaan we in op twee eiwitsoorten van dierlijke oorsprong namelijk wei eiwit en caseinaat. Want bij Live Puri werken we met natuurlijk native whey eiwit en caseïnaat eiwit. Waarom? Dat lees en zie je hier!

Wat zijn wei eiwitten?

Wei eiwit (of whey protein) is een natuurlijk eiwit dat zijn oorsprong vindt in de kaasproductie. Bij het maken van kaas komt er naast wrongel een grote zijstroom wei vrij na het stremmen van de melk. Vroeger werd deze wei gewoon geloosd in de natuur. Totdat o.a. strengere milieuwetgeving een aantal slimmeriken dwong om hier een andere oplossing voor te vinden. Wat bleek: in deze wei waren heel veel eiwitten aanwezig! Door de wei te drogen, bleef het eiwitpoeder over. Wei eiwit is de meest gebruikte eiwitbron in sportvoeding omdat het direct opgenomen wordt door je lichaam en makkelijk te verteren is. Daarnaast wees onderzoek uit dat in de whey, eiwitten zitten met een biologische waarde van minimaal 104. Dat is dus nog hoger dan die van een kippenei, die een waarde heeft van maximaal 100.

Wei-eiwit dat uit de zijstroom van kaasproductie gewonnen wordt, heeft echter één groot nadeel. Het heeft een afwijkende weeïge smaak. Hierdoor worden aan veel producten die op basis van ‘kaas’ wei eiwit gemaakt worden, nogal wat suikers of aroma’s toegevoegd om de smaak enigszins lekker te maken. Het openen van de verpakking voelt al als een ‘slap in the face’ omdat de geur erg zoet of artificieel is.

Er is echter ook wei eiwit dat van verse melk gemaakt wordt en niet ontstaat uit het kaas productieproces. Dit noemt men ‘native whey’, de puurste vorm van wei eiwit. De smaak van deze wei eiwitten is veel neutraler en dus lekker zonder toevoegingen. Uiteraard is dit het wei eiwit dat in de eiwitpoeders van Live Puri gebruikt wordt!

Wat is caseinaat eiwit?

Caseïnaat is een eiwit dat uit verse melk gemaakt wordt. De verse melk wordt gestremd zodat wrongel ontstaat. Deze wrongel wordt gefilterd en gedroogd met als eindresultaat caseïnaat poeder. Deze eiwitten hebben heel andere eigenschappen dan die van wei eiwit. Zo krijgt caseïnaat in je maag een wat vastere vorm. Hierdoor wordt het veel langzamer opgenomen door het lichaam, tot wel 6 uur na inname. Slow food voor je spieren voor een langdurig herstel. Bovendien geeft caseïnaat een zeer verzadigend gevoel en krijg je dus minder trek in tussendoortjes.

Ben je ook door de eiwitbomen het bos kwijt? Lees dan hier wat onze eiwitpoeders zo uniek maakt.

Direct het meest pure en lekkere eiwitpoeder proeven? Kies dan voor ons naturel eiwitpoeder!

Eiwitpoeder naturel Live Puri

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Nieuwsbrief