Slapen met warm weer? Lees hier 10 tips die helpen!

29 mei 2018 in Blogs
slapen met warm weer in bed met blote voeten en witte lakens

Kan jij ook wel wat tips gebruiken om te slapen met warm weer?
Een gezonde levensstijl bestaat uit de juiste balans tussen 4 stokpaardjes: voldoende slapen, gezond eten, lekker bewegen en mentale fitheid. Slapen is dus een essentieel onderdeel van je leven. Het zorgt niet alleen voor fysiek, maar ook voor mentaal herstel. 
Voldoende slapen betekent doorgaans dat je acht uur slaap nodig hebt per nacht. De ene kan met wat minder vooruit, de ander heeft een uur langer nodig om weer uitgerust aan een nieuwe dag te kunnen beginnen. Slapen met warm weer kan extra lastig zijn.
Slaaptekort kan ernstige gevolgen hebben op korte en lange termijn. Zo neemt je reactiesnelheid af, kun je je minder goed concentreren en laat je geheugen je vaker in de steek. Daarnaast neemt het risico op een aantal lichamelijke klachten toe. Het risico op overwicht neemt toe omdat je meer honger-stimulerende hormonen aanmaakt. En op lange termijn kan een chronisch slaaptekort leiden tot verhoogd risico op hartfalen, hoge bloeddruk en diabetes type II. 
Maar wat als de ideale temperatuur in je slaapkamer met 10 graden overschreden wordt? Een lekkere slaaptemperatuur ligt rond de 17-18 graden Celsius. In de zomer kan dit zomaar een stuk heter zijn in je slaapkamer. Daarnaast moet je lichaamstemperatuur met een graadje dalen voor je goed kunt slapen. 
Hoe voorkom je dat je nachten ligt te woelen en uiteindelijk geprikkeld en vermoeid door de zomer moet? Met deze tips ga jij lekker slapen met warm weer:

  1. Sluit overdag al je ramen en deuren. Dit zorgt ervoor dat je je huis zo koel mogelijk houdt. ’s Nachts zet je zo veel mogelijk ramen open.
  2. Drink een glas koud water. Dit zorgt ervoor dat je van binnenuit afkoelt.
  3. Neem geen warm bad of een koude douche voor het slapengaan. Een warme douche is wel aan te raden, omdat dit helpt je bloedvaten open te laten staan zodat je warmte kan afvoeren.
  4. Ga liever niet ’s avonds sporten of in de sauna. Je lichaam kan deze warmte niet altijd op tijd kwijt en je valt moeilijker in slaap.
  5. Slaap onder een laken met je voeten buitenboord. Je voeten regelen namelijk je warmte ’s nachts.
  6. Maak je laken een beetje vochtig alvorens eronder te gaan liggen. 
  7. Slaap in natuurlijke stoffen zoals katoen. Nylon maakt maakt je nog extra broeierig.
  8. Verwijder elektronische apparaten uit je kamer. Computers en televisies geven extra warmte af.
  9. Verwijder rommel en kledinghopen. Deze absorberen warmte en houden hitte in je kamer vast.
  10. Raak niet in paniek van een paar nachten slecht slapen. Probeer overdag een powernap te doen als dat kan. Liggen stressen in bed is altijd een no go. Ga dan liever buiten nog even afkoelen en doe rustig aan.

Bonustip: als je een raam zonder gordijnen hebt, zet dan nooit kussens voor je raam. De hitte die tussen het raam en de kussens opbouwt, kan er voor zorgen dat je raam barst. Zorg liever voor zonwerende gordijnen.
 
Wat is jouw beste tip om lekker te slapen in deze hitte? Geef je reactie op onze Facebook-pagina!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Nieuwsbrief