6 voordelen van Omega 3 die je nog niet kende

13 mei 2022 in Lifestyle
Voordelen van Omega 3 Live Puri

6 voordelen van omega 3 op een rij

Let’s talk Omega 3Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste 2 zijn eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Je vindt ze terug in (vette) vis, schaal- en schepdieren en met name in algen. Leuk weetje: vissen maken zelf geen omega 3 vetzuren aan maar halen ze uit de algen die ze eten.
Over Omega 3 zijn veel voordelen bekend omdat er al heel veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is. Wij lichten hier 6 grote en misschien wat minder bekende voordelen uit voor je.
Live Puri Omega 3 vegan capsules

1. Waarom Omega 3 goed is voor je hart

Omega 3 vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten. Omega 3 heeft een groot wetenschappelijk bewezen effect om het triglyceriden niveau (dit is je vetvoorraad) in je bloed te verlagen. (1) Dat omega 3 bijdraagt aan een gezond hart is bij de meesten bekend (dit effect is ook heel uitgebreid onderzocht) maar wist je ook dat je dit gunstige effect pas verkrijgt bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA en EPA? 

2. Verlichting van depressie met Omega 3

Omega 3 lijkt de stemming van mensen met een zware depressie aanzienlijk te verbeteren. (2) EPA vetzuren lijken hierin de belangrijkste rol te spelen wat suggereert dat de effecten van visolie te danken zijn aan de ontstekingsremmende werking. Of omega 3 ook helpt bij het verlichten van lichte depressies is nog onduidelijk. Overigens zijn er naast EPA en DHA nog andere nutriënten die een positief effect op stemming kunnen geven. Voeding rijk aan zink, magnesium en het essentiele aminozuur tryptofaan en vitamine D3 dragen ook bij aan een positieve mood. (3)

3. Omega 3 helpt verminderen van acne klachten

Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat acne patiënten een laag niveau van omega 3-vetzuren in hun bloed hebben. ‘Hogere niveaus van omega 3 kunnen mogelijk leiden tot verminderde talgproductie en verstopte haarzakjes’ aldus de hoofdonderzoekster Anne Guertler (4). Acne wordt al lang in verband gebracht met voeding, maar het lijkt erop dat omega 3-vetzuren (of beter: een tekort daaraan) dus de boosdoener is. De ontstekingsremmende werking van omega 3 kan bij acne klachten helpen om de huid rustiger te krijgen. EPA en DHA dragen bij aan een het behoud van een gezonde huid bij een dagelijkse inname van minimaal 250 mg.

4. Omega 3 voor verlagen van bloeddruk

Uit onderzoek met supplementen blijkt dat omega 3 helpt bij het verlagen van verhoogde bloeddruk bij patiënten die geen andere medicijnen gebruiken (5). Onderzoek toont aan dat suppletie met 4 gram EPA en DHA de bovendruk verlaagt. Overigens adviseren we dit altijd in overleg met je arts te bespreken.

5. Omega 3 als hulpmiddel bij lupus

De ontstekingsremmende werking van omega 3 lijkt niet alleen bij acne positief te werken, maar ook bij lupus erythematosus. Een dubbelblind uitgevoerde test toont aan dat bij patiënten die omega 3 toegediend kregen gedurende 34 weken een verbetering optrad, de placebo groep ervoer geen verandering. Tijdens het onderzoek werden lupus gerelateerde klachten bij alle onderzochte patiënten verminderd. Bij de grootste groep trad een vermindering van de klachten van 30% op, oplopend tot zelfs 50%. (6) En het mooie is dat deze positieve resultaten bij een vrij lage dosering omega 3 al bereikt werden (160 mg EPA en 140 mg DHA). Overigens is deze positieve werking helaas niet zomaar 1 op 1 door te trekken naar andere ontstekingsziekten. Daarvoor is meer specifiek onderzoek nodig.

6. Omega 3 tijdens zwangerschap en borstvoeding

Veel zwangeren weten inmiddels dat het eten van verse vis een positieve bijdrage levert aan de ontwikkeling van (ongeboren) babytjes. Eerder legden we al uit wat het belang van eiwitten tijdens zwangerschap is. Maar met name DHA draagt bij aan de ontwikkeling van normale hersenen. Zwangere vrouwen zouden elke dag daarom 200 mg omega 3 moeten innemen, via voeding of een supplement. Let hierbij op dat je tijdens de zwangerschap bepaalde vissoorten beter kan laten staan vanwege hoge gehaltes schadelijke stoffen zoals lood, dioxine, kwik of PFAS. Makreel, paling, sardine, tonijn, krab en garnalen kan je beter even achterwege laten. En als je voor een supplement kiest, kan je best eentje op plantaardige basis kiezen om dezelfde reden. (7 en 8)

Welk omega 3 supplement kan je best kiezen?

De meest effectieve vorm is een omega 3 capsule waar minstens 200 mg DHA en EPA in zit. Minder dan deze dosering heeft weinig bewezen effectiviteit. Als je zeker wil zijn dat je risico beperkt op schadelijke stoffen, kies je best voor een plantaardige variant omega  3 visolie. Dit is met name voor zwangeren te adviseren. Uiteraard zijn onze Live Puri omega 3 softgel capsules volledig plantaardig en bevatten ze de juiste dosering DHA en EPA om jouw lichaam optimaal te ondersteunen.

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op je eerste bestelling!