Zelfgemaakte eiwitrepen om je vingers bij af te likken

12 september 2018 in Tussendoortjes
Zelfgemaakte chocolade eiwitreep op houten plank

Zelfgemaakte eiwitrepen

Eerder maakten we al deze homemade eiwitrijke lunchrepen, maar deze zelfgemaakte eiwitrepen zijn ook weer zo lekker! Dit wordt zeker jouw nieuwe favoriet. Koop jij wel eens een eiwitreep? Vaak zit er veel suiker aan toegevoegd of zijn ze erg taai. Op de labels wordt wel gezwaaid met een hoog eiwitgehalte, maar wat je allemaal nog meer binnenkrijgt lees je pas als je de omvangrijke ingrediëntenlijst leest.

Ellen Geerlings heeft het ideale recept ontwikkeld: écht lekker en niet vol met dadels, havermout of andere koolhydraatrijke producten zat. Niets mis mee hoor, maar wees nou eerlijk, een eiwitreep met 2x zoveel koolhydraten (vaak suikers) dan eiwitten is toch geen eiwitreep? Dit recept biedt de oplossing! Deze zelfgemaakte eiwitrepen zitten bommetjevol goede voedingsstoffen, de koolhydraten komen praktisch alleen maar uit vezels (worden je darmen blij van) en door de hoeveelheid vetten verzadigen ze prima.

Soms heb je tussendoor trek. Of ga je sporten en wil je even wat energie. Op dat soort momenten is het heel verleidelijk om te gaan voor een plakje ontbijtkoek, een appel of die snickers uit de automaat. Maar als je zo’n reepje in je tas hebt, zijn de verleidingen van de snoepautomaat als sneeuw voor de zon verdwenen. Want eerlijk, hij is niet alleen gezond maar ook nog eens verrukkelijk lekker. Combineer een snickers met een gezonde chocoladereep en je hebt de smaak van deze zelfgemaakte eiwitreep te pakken. Dat wil je toch?

Voedingswaarde

Per reep: 185 kcal, 6,6 gr koolhydraten (waarvan 3,1 gr suiker), 8,3 gr vet, 9,3 gr eiwitten.

Bereidingstijd

15 minuutjes + een nachtje koelkast

Ingrediënten voor 9 repen:

Bereiding

  1. Hak de noten en dadels fijn in een keukenmachine/hakmolen. Voeg de pindakaas, eiwitpoeder en cacaopoeder toe. Heb geduld, het geheel mengt zich vanzelf tot een (wat droog) geheel.
  2. Doe het mengsel apart in een kom. Spoel de zwarte bonen goed af en laat ze uitlekken. Maal ook de bonen in de keukenmachine en voeg wat havermelk toe tot het een goed mengsel is.
  3. Nu is het tijd om de bonen te mixen met de rest van het beslag. Blijf kneden tot een egale, wat plakkerige bol ontstaat. Dit mag niet te nat zijn, mocht dit wel zo zijn kan je er een klein beetje havermout aan toevoegen.
  4. Als je een goed stevig mengsel hebt is het tijd om een vorm te pakken en te bekleden met bakpapier. Ik heb zelf een klein cakeblik gebruikt, maar een ovenschaal of andere vorm werkt ook prima. Het mengsel mag de vorm in, verspreid goed tot je ongeveer een dikte van 2 tot 3 centimeter hebt en druk heel goed aan. Het is op dit moment al een hele stevige plak.
  5. Zet een nachtje in de koelkast en de dag erna kan je jouw zelfgemaakte eiwitrepen in stukken snijden.

Heb je alleen een blender? Die trekt dit waarschijnlijk niet, maar je handen kunnen ook een hoop.

Als het je lukt om ze niet allemaal op te eten, dan kan je ze per reep verpakken en invriezen. Zo heb je altijd een eiwitrijke snack om mee te nemen!

Dit recept is van Ellen. Ellen is voedingscoach en weet ons altijd weer te verrassen met top tips en lekkere recepten! Kijk zelf maar eens…

Gerelateerde recepten

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op je eerste bestelling!