Suikervrije chocoladecake met rode biet
Een van mijn guilty pleasures is chocoladecake. Of eigenlijk alles waar ook maar een beetje chocolade aan te pas komt. Gelukkig is deze variant een suikervrije chocoladecake die minstens zo lekker is als een gewone chocoladecake maar dan met minder dan de helft van de calorieën. Dat is mooi meegenomen.
De standaard ingrediënten van cake worden in dit recept deels ingewisseld voor rode biet en eiwitpoeder. Je kan de rode biet kant en klaar gekookt kopen of zelf koken of roosteren. Door deze creatieve wissel gaat het aantal koolhydraten omlaag en het eiwitgehalte omhoog. En dat is dan weer mooi omdat je sneller vol raakt van eiwitten.
Bereidingstijd
25 min bereiden + 35 min in de oven
Ingrediënten:
- 150 gram gepureerde rode biet (gekookt of geroosterd)
- 60 gram (spelt)bloem
- 60 gr Live Puri chocolade eiwitpoeder licht gezoet
- 35 gram cacaopoeder
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 eieren
- 40 gram boter of kokosolie (kamertemperatuur)
- eventueel kokosrasp ter decoratie
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 170ºC.
- Meng in een kom de gepureerde rode biet, boter, water en de eieren met een klopper tot een zachte luchtige massa.
- Meng bloem, eiwitpoeder, bakpoeder en cacaopoeder in een andere kom.
- Zeef het bloemmengsel en voeg de beetje bij beetje toe aan de kom met de rode biet en meng goed.
- Vet de cakevorm in met wat vetstof en giet het beslag in de vorm.
- Bak de cake gedurende 35 minuten in de oven op 170ºC. Om te kijken of hij gaar is, kan je een sateprikker in het midden steken. Als hij zonder deeg eraan terugkomt, is de suikervrije chocolade cake klaar.
- Laat de cake minstens 20 minuten afkoelen op een rooster.
Iedere oven is anders dus de baktijd kan ietwat variëren. Beter een keertje te vroeg gecontroleerd dan later een harde taaie cake!
Je kan de cake decoreren met wat kokosrasp of gehakte noten of wat je zelf lekker vindt.
Snij er een plak van en lekker gezond genieten! Een heerlijk alternatief voor lekker tussendoor.