Koolhydraatarme tompouce stroopwafels

05 juni 2023 in Koolhydraatarm
Koolhydraatarme tompouce stroopwafels

Koolhydraatarme tompouce stroopwafels

Vraag menig Hollander naar de beste zoetigheden van eigen bodem, en ‘tompouce’ en ‘stroopwafel’ behoren tot het antwoord. Het perfecte huwelijk tussen die twee? Dat moeten deze koolhydraatarme tompouce stroopwafels zijn! En noem je ze liever tomwafels of strooppouce, dan is er niemand die je tegenhoudt.

Misschien spreekt de titel van dit recept tot de verbeelding, maar we vertellen je graag wat meer over deze koolhydraatarme tompouce stroopwafels. Deze onweerstaanbare lekkernij combineert de koek van een stroopwafel met de banketbakkersroom én het roze glazuur van een tompouce. Ons meest pure, naturel eiwitpoeder maakt deel uit van de receptuur van de koek. En dat is natuurlijk niet voor niets. Behalve dat het eiwitpoeder ervoor zorgt dat de koolhydraatarme tompouce stroopwafels beter verzadigen, is het ook onmisbaar voor de knapperige structuur van de koek. Maar let op: heb je eiwitrijke koeken eenmaal gevuld en gedecoreerd, consumeer de koolhydraatarme tompouce stroopwafels dan zo snel mogelijk. Of dat een straf is valt natuurlijk te betwijfelen.

We moeten bekennen dat het idee om de oer-Hollandse stroopwafel te laten versmelten met de good old tompouce niet van ons is. Alle credits voor deze koolhydraatarme tompouce stroopwafels zijn voor Anne van Fun and Healthy Food. Eerder heeft ze ook andere koolhydraatarme recepten ontwikkeld met Live Puri eiwitpoeder, zoals deze koolhydraatarme rainbow cupcakes en deze koolhydraatarme wafels. En alleen al daarom willen we je aanraden – mocht je dat nog niet doen – haar te gaan volgen op Instagram. 

Bereidingstijd

15 minuten voorbereiden + 30 minuten bakken + 30 minuten afkoelen

Voedingswaarde

Per koolhydraatarme tompouce stroopwafel: 233 kcal, 2.3 gr koolhydraten (waarvan 2.1 suikers), 20 gr vet, 6.4 gr eiwitten

Ingrediënten voor 12 koolhydraatarme tompouce stroopwafels

Stroopwafels

Banketbakkersroom

  • 3 eidooiers
  • 200 ml slagroom
  • 40 gram Steviala Frost
  • 1 tl vanille extract
  • 1,5 tl arrowroot
  • 2 blaadjes gelatine

Topping

  • 100 gram (suikervrije) witte chocolade
  • 10 gram kokosolie
  • 2 druppeltjes roze kleurstof

Bereiding

Stroopwafels

1. Zet alvast een kniepertjesijzer aan zodat het apparaat de tijd heeft om goed warm te worden. Neem een mengkom en voeg daar alle ingrediënten voor de stroopwafels aan toe. Mix dit tot een deeg en verdeel deze in 24 bolletjes. Vet het kniepertjesijzer in met olie en bak wafels van de deegbolletjes. Snijd na het bakken elke wafel uit met een ronde steekring. (Zo krijg je mooie randjes!) Gooi de restjes (stroopwafelkruimels) niet weg, maar bewaar ze voor een ander recept of eet ze lekker op.

Banketbakkersroom

2. Leg de blaadje gelatines in een pannetje koud water en laat deze minstens 10 minuten weken.
3. Begin vervolgens aan de banketbakkersroom. Voeg daarvoor 50 ml slagroom, 3 eierdooiers, vanille extract en het Frost toe aan een mengkom en mix dit met een garde goed door elkaar.
4. Voeg vervolgens de resterende 150ml slagroom toe aan een steelpan en laat dit op laag vuur voorzichtig warm worden. Roer het regelmatig met een garde door en let op dat de slagroom niet gaat koken. Voeg al roerende de warme slagroom toe aan het eimengsel in de mengkom.
5. Giet vervolgens de hele inhoud van de mengkom in de steelpan en blijf continu goed roeren. Als het mengsel begint in te dikken, voeg je de arrowroot toe en roer je wederom goed door tot de klontjes weg zijn. Zet het vuur laag en blijf roeren tot de banketbakkersroom ingedikt is. (Het is de bedoeling dat de room de dikte heeft van kwark.) Zet nu het vuur uit.
6. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer deze door de nog warme banketbakkersroom. Op dit moment is het weer van belang om heel goed te roeren, er mogen geen klontjes ontstaan.
7. Giet de bankbetbakkesroom in een schaal, dek deze af met huishoudfolie en laat de room op kamertemperatuur afkoelen.

Opmaken

8. Leg 12 gebakken wafels klaar en schep op ieder wafel een goede hoeveelheid banketbakkersroom. Leg de overige 12 wafels bovenop de wafels met banketbakkersroom, druk ze voorzichtig aan en plaats de gevulde wafels vervolgens 60-90 minuten in de koelkast.
9. Smelt na 60-90 minuten de chocolade in de magnetron (of middels de au bain-marie methode) en roer de roze kleurstof door de gesmolten chocolade. Bekleed een snijplank met huishoudfolie en leg hier de gevulde stroopwafels op. Schep op ieder stroopwafel een klein laagje roze chocolade en laat dit uitharden. Daarna zijn de tompouce stroopwafel klaar om te serveren*.

NOTITIES

Zoals je eerder kon lezen, zijn de wafels eenmaal gevuld en gedecoreerd niet lang te bewaren. Is het snel opeten van 12 koolhydraatarme tompouce stroopwafels voor jou een beetje teveel van het goede? Wat je dan kunt doen is de banketbakkersroom bewaren in een afgesloten trommel in de koelkast en de stroopwafels in een afgesloten trommel op kamertemperatuur. Op die manier kun je a la minute een koolhydraatarme tompouce stroopwafel maken. Gewoon wanneer je daar zin in hebt!

Gerelateerde recepten

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op je eerste bestelling!