Extra eiwitrijke hummus maak je zo!
Is het nou humus of hummus of hummous? Geen idee eigenlijk, maar de eerste keer dat ik het at zal ik nooit vergeten. Ik werkte in de Dominicaanse Republiek samen met een Libanees, of beter, hij was de eigenaar van het bedrijf. We waren met een klein team en regelmatig nodigde hij ons allen uit voor een etentje. Die avond had hij samen met een Libanese vriend gekookt: falafel met eiwitrijke hummus. Hummus kwam, zag en overwon! Ik proefde en was gelijk om en was zo helder om nog even het recept te vragen. Het bleek verrassend eenvoudig.
Fast forward naar 20 jaar later… Tegenwoordig haal je 20 soorten hummus in de supermarkt. Het is een heerlijke spread die je op brood, crackers, je salade of falafel kan smeren. Maar ik eet het ook vaak als dip bij een grote schaal rauwe groenten.
Je maakt het dus ook eenvoudig zelf. Ik maakte er een extra eiwitrijke hummus van door een schep van het nieuwe naturel Live Puri eiwitpoeder toe te voegen. Ideaal om hartige gerechten eiwitrijk te maken!
In dit recept gebruik ik gedroogde kikkererwten maar je nog makkelijker is natuurlijk een blik of pot. Het scheelt je een paar uur kikkererwten wellen, hoewel de smaak van zelf gewelde kikkererwten bijzonder lekker is!
Bereidingstijd
5 minuten (met kikkererwten uit blik), anders een nacht trekken en 45 min koken erbij
Voedingswaarde
Totaal: 354 kcal, 53 koolhydraten (waarvan 0 gr suiker), 23 gr vet, 21 gr eiwitten
Ingrediënten:
- 100 gr gedroogde kikkererwten
- 1 el sesampasta (10 gram)
- 12,5 gram Live Puri naturel ongezoet eiwitpoeder
- 1 teentje knoflook
- limoen
- scheut olijfolie (op gevoel)
- 1 theelepel kruiden (komijn en paprika) of een kruidenmix
- peper en zout naar smaak
Bereiding
- Wel de kikkererwten gedurende 8 tot 12u in koud water. Makkelijkst is om dit dus een nachtje van te voren klaar te zetten.
- Kook de kikkererwten gedurende 45 min op een zacht vuurtje.
- Als je kikkererwten uit blik gebruikt: laat deze uitlekken en je kan gelijk aan de slag met stap 4.
- Doe de kikkererwten, sesampasta, knoflook, eiwitpoeder en kruiden in een kom.
- Voeg een aantal druppels limoensap en 2 eetlepels olijfolie toe.
- Pureer met een staafmixer of keukenapparaat. Mix tot je een gladde massa hebt.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Serveer met wat kruiden en olijfolie!
Ik gebruikte een kruidenmix van komijn, koriander, kurkuma, kaneel, paprika, gember, fenegriek en nootmuskaat voor die heerlijke geuren uit het Midden Oosten.
Wil je nog meer hartige eiwitrijke recepten zien? Hou onze site dan goed in de gaten want er komt nog heel veel lekkers aan!