Koolhydraatarme Chai Pompoen Koekjes
Je mag de chai lattes, chai teas en al het andere ‘chai’ dat je kent even vergeten, want helemaal niets haalt het bij deze koolhydraatarme chai pompoen koekjes. Waarom?
Voorzien van een knapperige bodem van amandelmeel, ‘chai infused’ eiwitrijke pompoen botercreme én een chocoladecoating moet dit het lekkerste recept van deze herfst zijn! Spoiler: dat is een stuk eenvoudiger dan je denkt! En je maakt ze met slechts 10 (suikervrije!) ingrediënten.
Toegegeven: deze koekjes zien er ingewikkeld uit om te maken. Toch heeft Anne me verzekerd dat het allemaal wel meevalt, mits je de juiste ingrediënten in huis haalt. Zo is ons chai eiwitpoeder op basis van native whey en caseinaat essentieel voor de structuur van de botercreme.
Dit recept is bovendien helemaal keto-proof! Dat houdt in dat deze koekjes relatief veel vet en eiwit bevatten, maar extreem laag zijn in koolhydraten. Ons eiwitpoeder bevat sowieso nagenoeg geen koolhydraten, en dat geldt voor het amandelmeel en de zoetstof van Steviala die je nodig hebt om deze koekjes te maken ook. En wat ik zo fijn vind aan dit recept is dat iedereen ze lekker vindt, ook degenen die geen koolhydraatarm of ketogeen dieet volgen!
Deze koolhydraatarme chai pompoen koekjes zijn gecreëerd door de getalenteerde Anne! Ze maakte eerder deze koolhydraatarme rainbow cupcakes en deze gezonde kokos pannenkoekjes. En ik kan je verklappen dat haar recepten altijd enorm in de smaak vallen dus let’s bake some cookies!
Bereidingstijd
60 minuten + 60 minuten deeg laten rusten + 12 minuten bakken
Voedingswaarde
Per koekje: 157 kcal, 1,2 gr koolhydraten (waarvan 0,8 suikers), 14,9 gr vet, 4,2 gr eiwitten.
Ingrediënten voor 24 koekjes
- 200 gram amandelmeel
- 100 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 40 gram Live Puri Chai Eiwitpoeder ongezoet
- 1 tl vanille extract
- 60 gram Steviala Ery Pure of 50 gram Steviala kristal sweet kaneel
Pompoen botercreme
- 150 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 75 gram Steviala Frost
- 75 gram pompoenpuree
- 15 gram Live Puri Chai Eiwitpoeder ongezoet
- 1 tl vanille extract
- 2 tl pumpkin spice kruiden (bijv van Greengypsy)
Chocolade topping
- 75-100 gram suikervrije Steviala dark chocolate melties
- 1 tl kokosolie
Bereiding
- Voeg alle ingrediënten voor de koekjes toe aan een mengkom. Mix het geheel met je handen tot een deegbal. Pak dit in met huishoudfolie en leg gedurende 60 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 170 graden hete lucht. Haal het deeg uit de koelkast.
- Leg het deeg op een stuk bakpapier en druk het plat met je handen. Leg daarna het stuk huishoudfolie erop.
- Gebruik de deegroller om het deeg dun uit te rollen en druk nu de ronde koekjes uit. Je kunt er zo’n 24 uithalen, afhankelijk van de grootte van je uitsteker. Het koekjesdeeg blijft plakkerig en je kunt ze daarom niet met je handen oppakken. Leg de koekjes met behulp van een spatel op een bakplaat bekleed met bakpapier. Je hebt 2 platen nodig.
- Bak de koekjes gedurende 12 minuten in de oven, één bakplaat per keer.
- Laat de koekjes buiten de oven volledig afkoelen.
- Maak nu de pompoen botercrème door de roomboter in een mengkom te kloppen met een (vaste) mixer gedurende 2 minuten, totdat het romig is. Voeg daarna de overige ingrediënten toe en mix het geheel op middelhoge snelheid voor 10 minuten tot het romig en glad is.
- Knip het puntje van een spuitzak, doe het spuitmondje erin en schep de botercreme in de spuitzak. Verdeel nu toefjes naar keuze. Je kunt bijvoorbeeld een klein beetje tussen twee koekjes doen, of een lekkere hoge toef (let op dat je dan niet genoeg botercreme hebt voor alle koekjes) of een mooi rond toefje.
- Zet de koekjes 15 minuten in de vriezer.
- Smelt de chocolade met de kokosolie in de magnetron. Doe eerst 30 seconden, daarna elke keer 5 seconden en tussendoor even roeren. Stop wanneer alles gesmolten is (kokosolie smelt heel makkelijk dus goed erbij blijven).
- Haal de koekjes uit de vriezer en dip ze 1 voor 1 in de chocolade. Even laten hard worden en smullen maar!
Je kan de koolhydraatarme chai pompoen koekjes 7 dagen bewaren in de koelkast of maximaal 3 maanden in de vriezer in een afgesloten trommel.
Deze koolhydraatarme chai pompoen koekjes zorgen voor instant happiness! Je bent gezond én lekker bezig! Het recept en de foto’s zijn van Anne. Anne maakt de lekkerste creaties en kan je volgen op Instagram of op haar fun and healthy food website.