Havermoutcake met gekarameliseerde appel
Niets is zo lekker als ontbijten met een warme havermoutcake in de herfst of winter. Romig gevuld en rijkelijk voorzien van gekarameliseerde appel, zou je haast niet geloven dat dit gebakje ontzettend verantwoord is!
En toch is het zo. Want er zitten nl geen toegevoegde suikers in dit havermoutcakeje. Enkel de van nature aanwezige suikers uit de appel en voor het karameliseren gebruikten we onze favoriete natuurlijke zoetstof van Steviala. Die zijn op basis van erythritol gemaakt en komen heel dicht bij de structuur en smaak van echte suiker.
Je kan deze havermoutcake helemaal vegan maken door ons vanille vegan eiwitpoeder te gebruiken. Maar ook onze ongezoete chai of vanille eiwitpoeders zijn hier heerlijk in!
Bereidingstijd
15 minuten bereiden + 17-20 minuten oven
Voedingswaarde
Per havermoutcake: 285 kcal, 19,1 gr koolhydraten (waarvan 10 gr suiker), 5,8 gr vet, 30,1 gr eiwitten.
Ingrediënten voor het deeg:
- 15 gr havermeel
- 15 gr kokosmeel (wij gebruikten Steviala kokosmeel)
- 25 gr Live Puri vegan vanille eiwitpoeder ongezoet of Live Puri chai eiwitpoeder ongezoet
- 1/4 tl bakpoeder
- 30 gr dikke yoghurt (of Griekse yoghurt 0% of appelmoes)
- 10 ml Steviala Holy Hon (suikervrije stroop)
- 125 amandelmelk
Ingrediënten voor de vulling:
- 10 gr dikke yoghurt of Griekse yoghurt 0%
- 15 gr light roomkaas
Toppings:
- 25 gr (of meer) appelstukjes
- 1/2 tl kaneel
- 3 gr Steviala Ery Bronze (natuurlijke ‘suikervrije’ bruine suiker)
- 10 gr Steviala Holy Hon
- 1,5 gr amandelvlokken
Bereiding:
- Maak als eerste de gekarameliseerde appel door de appel in stukjes te snijden. Bak de appels in een pan met de kaneel, bruine suiker, siroop en een beetje water.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng alle droge ingrediënten voor het deeg in een kom. Voeg er de yoghurt, suikervrije stroop aan toe. Voeg er vervolgens de amandelmelk beetje de beetje aan toe. Meng alles goed door elkaar.
- Giet 2/3 van het deeg in een ovenbestendig kommetje.
- Meng de yoghurt en roomkaas om de vulling te maken door elkaar en giet bovenop het deeg in het kommetje.
- Giet de rest van het deeg er nu ook bij.
- Doe de gecarameliseerde appel en amandel schaafsel eroverheen.
- Bak in de oven gedurende 17 tot 20 minuten. Voor een zachter deeg niet te lang laten bakken.
- Even laten afkoelen of gewoon lekker warm opeten! Eet smakelijk!
Dit recept en de foto’s zijn van Hedwig Cools. Op Instagram deelt ze nog meer heerlijke creaties!