Koolhydraten en suikers

25 augustus 2021 in Lifestyle
koolhydraten en suikers

Wat is het verschil tussen koolhydraten en suikers?

Bij Live Puri praten we graag over eiwitten. Maar een compleet voedingspatroon bestaat natuurlijk uit meer dan alleen eiwit. Koolhydraten zijn 1 van de 3 macro nutriënten naast vetten en eiwitten en voorzien je lichaam van energie. Ze komen voor in meerdere gedaanten en suikers zijn daar slechts één vorm van. Vaak worden ze als boosdoener gezien omdat je ervan zou aankomen. Toch ligt het iets genuanceerder dan dat.

Niet alle koolhydraten zijn zo ‘slecht’ voor je. Slecht tussen aanhalingstekens dus want er zijn niet echt ‘slechte’ voedingsstoffen. Er zijn wel minder gezonde keuzes en alles draait om balans in hoeveelheid. En daar gaat het vaak mis. We eten doorgaans wat te veel koolhydraten (en vetten) ten koste van eiwitten en dat resulteert dan in een extra kilootje hier en daar.

Zijn er dan ‘goeie’ koolhydraten? 

Jazeker! Wist je dat vezels ook een vorm van koolhydraten zijn? Deze koolhydraten leveren nagenoeg geen energie, worden niet opgenomen door je lichaam maar zijn wel erg bevorderlijk voor een vlotte stoelgang. Vezels zijn ook goed voor hart en vaten én verminderen de kans op diabetes type 2. Daar kan je dus met een gerust hart blij van worden.

Vandaar dat het ook steeds aangeraden wordt om volkoren producten te verkiezen.

Hoe zie je het verschil tussen koolhydraten en suikers?

Als je een voedingsproduct koopt, staan daar altijd de voedingswaardes op. Het is namelijk verplicht om de gehaltes van vetten, koolhydraten en eiwitten op een product te vermelden. In die tabel kan je altijd kijken wat het aantal koolhydraten zijn en welk gedeelte daarvan suiker is. Als dat aantal hetzelfde is, dan weet je dat alle aanwezige koolhydraten uit suikers bestaan. Als er een verschil is, dan zitten er dus ook vezels of zetmeel in het product.

Bij onze recepten vermelden we ook het aantal koolhydraten en welk aandeel daarvan suikers zijn. Zo kan je goed afwegen of een recept echt een goeie keuze is voor jou. Kijk maar eens bij deze gezonde blondies. Op het eerste zicht lijken ze niet echt gezond want al die koolhydraten! Maar het aantal suikers is erg laag. Dit komt door de volkoren bloem die veel vezels bevat.

Zitten er koolhydraten in eiwitpoeder? 

Er zitten koolhydraten in eiwitpoeder maar het gehalte kan echt enorm verschillen per merk. Als er suiker toegevoegd is aan een eiwitpoeder dan is het koolhydraatgehalte uiteraard (veel) hoger dan wanneer dit niet het geval is. Dat is een logische toch?

Maar ook het lactose gehalte heeft een effect op het aantal koolhydraten. Lactose is melksuiker en van nature aanwezig in melk. Toch kan het lactose gehalte flink ook verschillen per merk. Het is dus goed om hier op te letten bij aanschaf van je eiwitpoeder als je het aantal koolhydraten in je voeding onder controle wil houden. Live Puri bevat minder dan 0,8 gram lactose per portie wat erg laag is.

Belangrijk is dat jij je prettig voelt bij je voedingspatroon en als dat betekent dat helemaal koolhydraatarme voeding voor jou fantastisch werkt (en vol te houden is), dan is dat natuurlijk een goeie keuze. Hier vind je trouwens al onze koolhydraatarme recepten. Maar het is dus niet voor iedereen nodig om gillend van alle koolhydraten weg te rennen. 😉

Vragen of tips? Je kan altijd contact opnemen via de chat of mailen naar info@livepuri.nl!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op je eerste bestelling!