Kaiserschmarrn zoals je ze op de berg eet!
Wie Oostenrijk zegt, denkt aan Kaiserschmarrn! Deze zoete lekkernij staat op de menukaart van ieder geweldig Oostenrijks restaurant. Het is het meest traditionele toetje en voor wie het nog niet kent: Kaiserschmarrn is een soort pannenkoek maar dan in stukjes een beetje krokant gebakken en geserveerd met poedersuiker en bessen compote. Wij maakten deze eiwitrijke kaiserschmarrn!
Ze zijn iets luchtiger dan de gemiddelde pannenkoek door de manier van bereiden. Je moet namelijk de eieren scheiden en het eiwit luchtig kloppen. En de truc zit ‘m in het luchtig spatelen van de eiwitten door het deeg. Hierdoor wordt het deeg groots en luchtig voor je het gaat bakken.
Je kan ze serveren met appelmoes, (rum)rozijnen erin, of gewoon met jam. Maar wij maakten ze met verse cranberries. En uiteraard een eiwitrijke twist! Het Live Puri vanille eiwitpoeder maakt ze extra luchtig en bovendien ook nog eens een stuk gezonder!
Bereidingstijd
Ingrediënten:
- 40 gram volkorenmeel (spelt, tarwe, glutenvrij)
- 30 gram Live Puri vanille eiwitpoeder licht gezoet
- Snufje zout
- 15 gram natuurlijke zoetstof Steviala Ery Pure
- 2 eieren
- 100 ml melk naar keuze
- 1 eetlepel gesmolten, afgekoelde roomboter (of kokosolie)
- 1 theelepel vanille extract
- Beetje geraspte tonkabonen (optioneel, wel belachelijk lekker)
- Handjevol verse cranberries, kort gekookt met een beetje Steviala Ery Pure
- Steviala Frost (of poedersuiker)
Bereiding
- Zeef het meel in een mengkom, voeg Live Puri vanille licht gezoet eiwitpoeder en een snufje zout toe en mix alles goed samen.
- Zet twee aparte kommetjes klaar. Splits de eieren en scheid de dooier van het eiwit en doe deze afzonderlijk van elkaar in de kommen. (Zorg ervoor dat de kom van het eiwit goed ontvet is, evenals de mixer!)
- Klop de eiwitten mooi stevig en zet even opzij. Voeg de Steviala, de melk, vanille, geraspte tonkabonen en gesmolten boter toe aan de eidooiers, en mix het geheel tot een luchtige massa. Voeg aan deze kom het meelmengsel toe en meng tot er een egaal beslag is ontstaan. Schep er tot slot voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten door.
- Verhit een ruime hoeveelheid boter of olie in een koekenpan, giet het deeg in de pan en zet er een deksel op. Bak de Kaiserschmarrn op laag vuur totdat een kant goudbruin van kleur. Draai de ‘pannenkoek’ om en scheur met een houten lepel in stukken. Bak de stukken nog even kort tot ze goed gaar zijn en serveer met Steviala Frost en de gekookte cranberries.
- Genieten maar!
De tonkaboon geeft je kaiserschmarrn een heel bijzondere smaak. Deze boontjes smaken een beetje naar vanille, zoete amandel, kaneel en kruidnagel. Je kan ze gebruiken om je gerechten lekker op smaak te maken en raspt ze net als nootmuskaat over een kleine rasp.
Dit recept en de foto van deze unieke eiwitrijke kaiserschmarrn zijn van Anouk Goedegebuur. Meer inspiratie van Anouk? Volg haar dan op Instagram voor nog veel meer leuks en lekkers!