Goede voornemens? Zes tips om ook zonder te kunnen!

08 januari 2018 in Blogs
Hardloopschoenen op stenen trap

Laat ik mezelf eerst eens goed voorstellen. Ik woon aan de rand van een park in een stad, de perfecte plek voor een rondje hardlopen. Het hele jaar door worden de paden vrij intensief versleten, maar in januari gebeurt er iets wonderlijks…
Elk jaar ontstaan er aan het begin van het jaar weer files van hardlopers. Met een beetje geluk dient de eerste hardloper, gehesen in een volledig nieuw hardloopsetje, zich op 1 januari al om 7uur  ’s-ochtends aan. Hordes bootcampers zullen nog volgen deze maand. Daarna komen de gelegenheidssetjes, gevolgd door eenzame lopers met koptelefoontjes die onderweg gecoacht worden door een app. Voor elk wel wat wils.
Eind januari wordt het geleidelijk aan al iets rustiger in het park en medio februari is de gebruikelijke rust weer wedergekeerd. Op basis van 10 jaar observeren is mijn inschatting dat goede voornemens een houdbaarheid hebben van maximaal 1,5 maand.
Hoe goed je intenties ook zijn, als goede voornemens stranden voelt het toch als een teleurstelling.
Maar wat dan wel?
De kunst is natuurlijk om het hele jaar door een gezonde levensstijl vol te houden. Zodat je überhaupt niet hoeft af te vallen of elk jaar op 1 januari moet starten met sporten en stoppen met roken. Dus stop met goede voornemens te maken en start met jezelf een levensstijl aan te meten.
Met deze tips maak je van 2018 jouw jaar!

  1. Stel jezelf kleine subdoelen voor. Small changes = big impact. Kijk bijvoorbeeld naar je huidige eetpatroon en selecteer producten die je makkelijk kunt vervangen door een minder vette of een koolhydraat beperkte versie. Dit is beter vol te houden dan gelijk radicaal je hele eetpatroon om te gooien.
  2. Maak je doelen concreet. Zeg niet: ‘Ik ga vanaf nu sporten’ maar ‘Ik ga iedere week op woensdag en zaterdag hardlopen’. Klinkt wat schooljufferig, maar het werkt echt!
  3. Bouw langzaam op naar je grotere doel. Ga niet gelijk 4x sporten per week als je nu niets doet. Geheid krijg je het niet ingepland in je week en zie je er direct als een berg tegenop. Begin daarom langzaam aan met 1 a 2 keer, ook om blessures te voorkomen. Probeer het van hieruit uit te bouwen, zodat het uiteindelijk echt in je patroon komt.
  4. Gooi niet meteen al je goede plannen overboord als het niet lukt om vol te houden. Een keer een minder strenge periode voor jezelf is niet erg, als je daarna de draad maar wel weer oppakt. De SOS-dag van Sonja Bakker is niet voor niets zo’n succes (geweest).
  5. Betrek je naasten in je nieuwe plannen. Door het delen van je doel, kan een ander je helpen stimuleren als je eens een wat mindere periode hebt. Of juist extra pushen om jezelf een hogere ambitie te stellen. Nog leuker is natuurlijk om samen aan een traject te beginnen. Samen sporten is sowieso al veel gezelliger natuurlijk.
  6. En tot slot: heb je de boot gemist op 1 januari is er nog geen reden tot paniek. Je hoeft namelijk niet op 1 januari te starten. Onderzoek toont aan dat januari zelfs niet de beste maand is voor goede voornemens. Er zijn nog 11 andere maanden om het verschil te maken.

 
Wat is jouw beste tip om je doelen te halen? En hoe heb jij een langdurige gezonde levensstijl weten behalen en volhouden? Geef je reactie op onze Facebook-pagina!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Nieuwsbrief