Bij gezonde voeding hoort gezond ademen!

18 juni 2021 in Lifestyle
gezond ademen Live Puri

Gezond ademen met Rene van den Heuvel

We kennen allemaal het belang van gezonde voeding, voldoende beweging en een goede nachtrust. Maar wist je dat gezond ademen soms ook extra aandacht nodig heeft?

‘Verkeerd ademen’ is een vorm van stressvol ademen. Als dat continu gebeurt, dan wordt dit chronische hyperventilatie genoemd. Dat kan de klachten van verschillende aandoeningen zoals astma, burn-out, hartklachten, hoge bloeddruk, rhinitis, eczeem, hoestklachten, slaapapneu en vele andere aandoeningen verergeren.

René van den Heuvel is gespecialiseerd in de Buteyko methode en vertelt je graag meer over het belang van een gezond ademen en laat je zelf testen of je een gezonde ademhaling hebt.

Kan je even wat meer vertellen over jezelf?

Ik ben René van den Heuvel, zelfstandig gevestigd Buteyko therapeut sinds 2014. Van jongs af aan houd ik me bezig met sport en gezondheid. Dat kwam omdat ik het voorrecht had van een mentor, voormalig sportleraar uit een jongerengevangenis. Hij heeft me aangemoedigd om te gaan sporten en dat is er altijd in gebleven. Ondanks regelmatig sporten had ik last van chronische hyperventilatie. Dat ging gepaard met verschillende spanningsklachten waar ik veel last van had.

Via de Buteyko therapie heb ik dit weten te verhelpen. Toen wist ik gelijk dat ik Buteyko therapeut wilde worden. Sindsdien volg ik jaarlijks aanvullende opleidingen. Ook ben ik naar Rusland, China, India en Thailand gereisd om te verdiepen in de ademhaling. Daarvan heb ik meegenomen wat in de filosofie van de Buteyko methode past. Destijds greep ik dus naar de ademhaling en vervolgens greep de ademhaling mij!

Waarom ben je gestart met gezondeademhaling.nl?

Eigenlijk zocht ik altijd al naar een manier om anderen te helpen richting een beter leven. Mijn vuur werd bijvoorbeeld aangewakkerd door motivational speakings van coaches zoals Anthony Robbins, Less Brown, Zig Ziglar enzovoorts. Nou, voor mij begon een beter leven dus bij mezelf via de Buteyko therapie. Blijkbaar is dat op m’n pad gekomen om uit te dragen. Omdat deze therapie mij zoveel geholpen heeft wil ik hier ook anderen mee helpen.

Wanneer en waarom komt iemand bij jou terecht?

De mensen die bij mij komen hebben vaak van alles geprobeerd om hun “onverklaarbare klachten” te verhelpen. Op m’n website lezen ze de verklaring voor hun spanningsklachten en daar herkennen zij zich in. Deze verklaring ligt in chronische hyperventilatie en via de Buteyko therapie help ik hen daarvan af.

Wat hebben gezonde voeding en gezond ademen met elkaar gemeen?

Niemand ontkent het belang van gezonde voeding, maar een gezond voedingspatroon betekent geen afwezigheid van chronische hyperventilatie. Ik spreek vaak cursisten die gezond eten en voldoende bewegen. Toch is er sprake van chronische hyperventilatie met de bijbehorende spanningsklachten.
Kwalitatief gezonde voeding is essentieel voor een goede gezondheid, maar vergeet niet dat we 30 dagen zonder voeding kunnen, maar geen drie minuten zonder te ademen. De kwaliteit van onze ademhaling is belangrijk.

En tot slot, wat is je beste tip om gezond te ademen?

Mijn tip is om te streven naar een CP van 40 seconden. De CP test staat voor controle pauze. Via de CP test kun je jouw ademconditie meten. Daar heb je geen speciale apparatuur voor nodig, – behalve een stopwatch dan.
Hier vind je een video om je ademconditie te meten.

Door het verhogen van je CP is een gevoel van rusteloosheid en gejaagdheid te verhelpen. Dat zijn bekende symptomen van chronische hyperventilatie. Als je een begin wilt maken richting het verhogen van je CP dan kun je jezelf via www.gezondeademhaling.nl opgeven voor de gratis online training.

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op je eerste bestelling!