Week zonder vlees? Ontdek hier, hoe en waarom…

01 maart 2018 in Lifestyle
week zonder vlees groenten en fruit

Van 5 maart t/m 11 maart is de nationale week zonder vlees. Een hele Week Zonder Vlees?! Hoe gaan we dat overleven, was mijn eerste gedachte. En waarom dit initiatief?
Elk zichzelf respecterend voedingsmiddel heeft vandaag de dag wel minstens één nationale dag. Onlangs was het nationale Pindakaasdag. Of wat te denken van een nationale Nutella-dag? Maar deze nationale HELE week is er eentje van onthouding.
De initiatiefneemster van deze ‘Week zonder Vlees’ is Isabel Boerdam. Ze wil “een daadkrachtig initiatief lanceren met impact, een beweging in Nederland. Elke dag vlees of vis eten is niet meer van deze tijd, een flexitarisch eetpatroon moet de nieuwe standaard worden in Nederland. Dat is mijn doel.”

Impact van een week zonder vlees

Klinkt het nog als een ver-van-je-bed-show? Lees dan even de indrukwekkende impact die je kan maken door mee te doen. Oja, ieder punt geldt per persoon.

  1. Je bespaart 7 maanden douchewater

Wanneer je één dag geen vlees eet bespaar je de 1476 liter water die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van een dagelijkse portie vlees. Voor 1 douchebeurt is circa 51 liter water nodig, dus door één week geen vlees te eten bespaar je bijna 7 maanden douchewater.

  1. 114 km niet met de auto rijden

Wanneer je één dag geen vlees eet bespaar je de 1740 gram CO2 uitstoot die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van een dagelijkse portie vlees. 1 kilometer autorijden stoot 106 gram CO2 uit, dus door één week geen vlees te eten, bespaar je de uitstoot van 114 kilometer autorijden.

  1. 1 blije kip

Wanneer je één dag geen vlees eet, bespaar je gemiddeld 200 gram vlees. 1 kip bevat 1600 gram consumeerbaar vlees, dus door een week geen vlees te eten bespaar je het equivalent van het consumptiegewicht van 1 volledige kip.

  1. Je bespaart 1 boom en 7 maanden werk

Wanneer je één dag geen vlees eet, bespaar je de 1740 gram CO2 uitstoot die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van een dagelijkse portie vlees. Een boom kan in een maand circa 1700 gram CO2-uitstoot uit de lucht opnemen in zijn biomassa en omzetten in zuurstof. Door één week geen vlees te eten, bespaar je dus de uitstoot waar een boom 7 maanden voor nodig heeft.

Gewoontes… tijd om er eentje in te ruilen?

Ik kan me voorstellen dat een hele week misschien een grote opoffering lijkt. Tenminste, dat lijkt het mij wel. Met name mijn hele gezin ervoor laten warm lopen is nogal een opgave. Maar voor mezelf kan ik zeggen: ik doe mee. En de rest van het gezin zal ook meedoen, zij het wat minder opvallend. Wij eten namelijk al 2 dagen per week volledig vleesvrij. Bewust in eerste instantie, omdat we ons steentje willen bijdragen, maar inmiddels volledig automatisch.
Vlees eten is ook een gewoonte. Het hoort erbij, nietwaar? Zo zijn we opgegroeid. Om een gewoonte te breken, heb je een nieuwe gewoonte nodig en die moet je ook minstens een maand volhouden. Pas dan slijt je nieuwe patroon een beetje in.

En nu?

Oke, je bent overtuigd van de impact en wil meedoen! Mis je nog de inspiratie om van start te gaan? Kijk dan eens op de site van de Hippe Vegetariër (www.dehippevegetarier.nl) – een bron van inspiratie om gezond en bourgondisch te genieten. Daarnaast kun je je inschrijven bij www.weekzondervlees.nl om het Week Zonder Vlees – magazine te ontvangen. Een bron van recepten, interviews, groenteweetjes en nog veel meer!
Inmiddels eten wij thuis al minstens een half jaar veel minder vlees, zonder dat het gemist wordt. Het is een kwestie van proberen en even volhouden. 100% overtuigd vegetariërs zullen we niet worden, maar de impact op de lange termijn van 2 dagen geen vlees per week is natuurlijk veel duurzamer. Wij zijn om… Jij ook?
 
 
Bron: www.weekzondervlees.nl

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Nieuwsbrief