Vitamine D tekort komt vaak voor in zomer en winter!

09 oktober 2017 in Lifestyle
Vitamine d capsules

Vitamine D tekort heb je sneller dan je denkt!

Vitamine D is de vitamine waar we met z’n allen het vaakst een tekort aan hebben volgens de wereld gezondheidsorganisatie WHO. Hoe komt dat?  En waarom kan je eigenlijk tijdens alle seizoenen wel tegen een tekort lopen?
Vitamine D is eigenlijk een vreemde eend in de bijt van de vitamines maar speelt een cruciale rol om je immuunsysteem en weerstand, het bloed in je skelet en je spieren in goede conditie te houden. Een lichte huid die blootgesteld wordt aan zonlicht, produceert zelf vitamine D. Maar toch heeft een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking een vitamine D tekort.

Enkel in de winter vitamine D tekort?

In de winter hebben we tekort omdat we dan te weinig (onbedekt) buiten komen en er gewoon simpelweg minder zonlicht is. Je zou elke dag minstens een half uur met ontblote armen in de zon moeten zitten om voldoende zonlicht op te doen. Maar dan nog kan het zijn dat je vitamine D slecht opneemt. In de zomer lopen we soms tegen een tekort aan omdat we onszelf vaak bedekken of van top tot teen insmeren met factor 30 (of meer). Goed voor je huid zorgen is erg belangrijk, maar het verklaart wel waarom we minder vitamine D opnemen.

Wie helpt het om dagelijks Vitamine D in te nemen?

Daarnaast lopen sommige risicogroepen sowieso sneller risico op een tekort. Artsen adviseren:

  • vrouwen vanaf 50 jaar,
  • mannen vanaf 70 jaar,
  • kinderen onder 4 jaar,
  • volwassenen met een donker huidtype en
  • iedereen die onvoldoende buiten komt

om extra vitamine D in te nemen. In een normaal voedingspatroon zit vaak ook te weinig vitamine D om het tekort aan zonlicht te compenseren. Er komt maar 10% uit voeding zoals vette vis en levertraan. Daarom is het belangrijk om dit aan te vullen met een goed supplement. Wil je 100% zeker zijn, dan kan je je bloedwaardes laten testen om te kijken of jij voldoende vitamine D opneemt.

Hoe herken je een Vitamine D tekort?

De belangrijkste problemen zijn botklachten, spierklachten en gewrichtsklachten. Bij volwassenen kan een soort ‘verweking’ van de botten optreden. Hierdoor ontstaat bot- en spierpijn in de bovenbenen en heupen. Je komt soms moeilijker uit een stoel, gaat waggelend lopen en krijgt botten die makkelijker breken. Dit heet osteomalacie.
Een tekort aan vitamine D en calcium kan bij vrouwen osteoporose veroorzaken. Dit leidt tot snellere botbreuken van de brozere botten.

Hulp met kiezen!

Vitamine D2 of D3? Vitamine D wordt in 2 soorten verkocht. Vitamine D3 wordt van nature aangemaakt door je huid en is daarom lichaamseigen. Dit betekent dat deze variant het beste opgenomen wordt door je lichaam en daardoor veel effectiever is.

Hoeveel heb je nodig? De hoeveelheid vitamine D die aan voedingssupplementen mag worden toegevoegd is verhoogd door de Nederlandse overheid. De maximale dosering is nu 75 µg per dag. Hiermee volgt Nederland de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, die het veilige niveau van vitamine D al in 2012 ophoogde naar 100 µg per dag.

Structureel meer dan 100 microgram per dag, kan schadelijk zijn voor je lichaam. Hou je dus altijd aan de aanbevolen dosis. Als je al multivitamines inneemt bijvoorbeeld, is het verstandig om te kijken of en hoeveel vitamine D daar al in zit. Voor kinderen onder 4 jaar is een supplement aangewezen dat makkelijk gedoseerd kan worden op hun behoefte zoals druppels.

Live Puri heeft natuurlijk de beste Vitamine D3 capsules ontwikkeld voor jou. Met enkel werkzame stoffen cholecalciferol gehuld in een capsule met olijfolie van de Olea europaea olijfboom. Dit zorgt ervoor dat je deze in vetoplosbare vitamine het allerbest kan opnemen en vasthouden in je lichaam.

Dit voedingssupplement is niet geschikt voor kinderen t/m 10 jaar.

Live Puri vitamine D3 forte

Vitamine D3 forte capsules 3000 IU van Live Puri

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op je eerste bestelling!